Eigen kunst verkopen – Hoe doe je dat?

Je wilt de stap gaan nemen, je gaat je kunst verkopen. Weg uit dat stoffige atelier de wijde wereld in. Ja! Maar hoe? Je maakt al een tijdje kunst, je hebt voldoende werken gemaakt en hebt besloten dat het goed genoeg is om te gaan verkopen. Hoe ga je dan te werk en welke mogelijkheden zijn er? In dit artikel geven we een overzicht van de opties.

Websites waar je kunst kunt verkopen

Er zijn verschillende websites waar je kunst kunt verkopen, van online galeries tot veiling sites. In sommige gevallen moet je een commissie afdragen per verkocht werk, in andere gevallen is het gratis. Hieronder een paar voorbeelden van interessante websites.

Bekijk ook ons artikel over specifiek over kunst online verkopen.

Wanneer je jouw werk op internationale websites verkoopt, houd er dan rekening mee dat je ook internationaal moet kunnen versturen.

Marktplaats

De meest voor de hand liggende, maar mogelijk niet de meest gewenste website (omdat de bezoekers veelal koopjes jagers zijn), is Marktplaats. Desondanks heb je met Martplaats een groot bereik en je kunt er gratis jouw kunst verkopen.

Catawiki

Op Catawiki kun je producten veilen, zo ook kunst. Ook hier heb je een groot bereik. De vellingkosten zijn echter 15,1% (inclusief btw), dus je betaalt wel wat voor de service.

Redbubble

Op Redbubble kun je jouw eigen kunst aanbieden. Op deze website hanteren ze een basisprijs waardoor Redbubble zelf per verkocht item ook wat verdient.

Saatchi

Saatchi is één van de meest bekende online galerieën, waar je eigen werk op kunt verkopen. Als artiest krijg je 65% van het verkoopbedrag en dat is best aardig voor zo’n bekende galerie.

Etsy

Op Etsy worden verschillende producten verkocht. Hier hanteren ze (kleine) bedragen bij het opnemen, verkopen, en betalen van verkochten producten.

Andere websites

Er zijn nog meer opties om jouw kunst te verkopen, zoals bijvoorbeeld OnlineGallery.art. Andere mogelijkheden kun je natuurlijk vinden door in Google te zoeken.

Kunst verkopen op een kunstmarkt

Kunst versturen

Wanneer je jouw werk op internationale websites verkoopt (bijvoorbeeld Saatchi), houd er dan rekening mee dat je ook internationaal moet kunnen versturen. Dit kan enorm in de kosten lopen en dan wordt jouw kunst verkopen ineens minder aantrekkelijk!

In onderstaande artikelen gaan we dieper in op het versturen van schilderijen.

Kunst verkopen via je eigen website

Je kunt gebruik maken van één van de bovengenoemde platformen, maar je kunt ook jouw moderne kunst verkopen via een eigen website.

Het beste kun je gebruik maken van WordPress. Dit is een systeem waarmee je heel eenvoudig een eigen website kunt opzetten. Wil je het één en ander veranderen aan de site, dan zul je jezelf moeten verdiepen in CSS en mogelijkerwijs een beetje PHP.

Lijkt je dat leuk, dan is het zeker de moeite waard, zo niet, geef het dan vooral uit handen.

Zorg er ook voor dat je jouw schilderijen goed fotografeert. Een goede afbeelding is het halve werk, dus investeren in een fotocamera of smartphone is de moeite waard.

Search Engine Optimization (SEO)

Na het maken (of laten maken) van jouw website moet je zorgen dat je vindbaar bent in Google, anders komen er nooit mensen op jouw website.

Eén van de manieren om dit te bewerkstelligen is door mensen naar jouw website te laten linken, op de manier zoals ik hierboven naar de website van WordPress link (en alle andere links).

Een gastblog schrijven kan ook op kunstenkunstenaar.nl.
Maak hier dus zeker gebruik van.

Dat is niet eenvoudig, want hoe krijg je nou een dergelijke link op een andere website? Dat kan door zelf te bloggen op jouw eigen website en hopen dat iemand daarnaar linkt, maar het meest gebruikelijke manier voor de kleinere websites is om een gastblog te schrijven voor een andere website.

door een gastblog te schrijven kun je naar jouw eigen website linken en dat heeft veel waarde om jouw website te laten “ranken” in Google. Dat is ook mogelijk op deze website, maak hier dus zeker gebruik van!

Als je een gastblog schrijft, zorg er dan voor dat het een leuk artikel is, met nuttige informatie. Anders heeft het weinig zin. Stop er dus wat tijd in.

Hier vind je meer informatie over het schrijven van een gastblog over kunst op deze website.

Of je nu wel of niet kunst gaat verkopen via je eigen website, het is sowieso goed om een website te hebben. Mensen kunnen zo in contact met je komen en je kunt er jouw werk etaleren.

Benader een online kunsthandel

Er zijn verschillende online kunsthandelaren. Als je even een Google zoekopdracht uitvoert met de term “schilderij kopen” kom je er genoeg tegen. Bekijk er een paar en bepaal welke het beste bij jouw prijsklasse en stijl passen en neem dan gewoon contact op.

Zorg dat je een nette email stuurt en dat de handelaar de mogelijkheid heeft om jouw werk te bekijken. Het beste kun je een link meesturen naar jouw eigen website. Stuur niet 20 MB aan foto’s mee in de email, dat werkt averechts.

Kunstmarkten en atelierroutes

door heel Nederland kun je jezelf inschrijven op een kunstmarkt of kun je mee doen aan een atelierroute. Hier komen verschillende kunstliefhebbers aan wie je jouw kunst kunt tonen en verkopen. Je kunt het beste de kunstmarkten en -routes in jouw regio via een zoekmachine zoals Google opzoeken.

Sommige organisatie bieden ook een link aan op de website naar de jouwe, wat erg goed is voor de SEO van je website (zie boven)! Maak daar zeker gebruik van!

Stap naar een galerie

Je kunt ook de stoute schoenen aan trekken en een galerie binnen stappen. Bedenk wel dat de slagingskans klein is, dus bereid jezelf goed voor.

Verdiep je eerst in de galerie. Maak je bijvoorbeeld super moderne kunst, dan hoef je niet aan te komen bij Galerie Mokum bijvoorbeeld. Zoek een galerie die past binnen de kunststromingen die daar tentoongesteld worden. Zorg ook voor een gelikt portfolio, een visitekaartje en een website waar je naar kunt verwijzen. Zorg er bovendien voor dat je er netjes uitziet.

In onderstaand artikel geven we nog veel meer “offline” opties om jouw kunst te exposeren en verkopen.

Conclusie

Er zijn verscheidene opties om jouw eigen kunst te verkopen in dit digitale tijdperk. De keuze én het tot een succes maken is aan jou.

Heb je zelf nog tips? Deel ze hieronder!

Reacties:

  1. Over het verkopen via je eigen website; ik heb gemiddeld 100 kijkers per dag. Maar er wordt niets verkocht. Geen nieuwsbrief aanmeldingen. Het klinkt in je artikel aslof het vanzelf gaat als je maar goede foto’s maakt, een blog hebt enz. Maar de werkelijkheid is anders. Je moet enorm veel weten over marketing en SEO. Een totaal ander vakgebied dan kunst maken. En daar heb je geen tijd voor omdat je toch ook kunstwerken moet maken.

    Beantwoorden
  2. zijn er betrouwbare zakenwaarnemers voor schilders/ressen voor wie het schilderen het belangrijkste is maar toch wel eens een mooi schilderij willen verkopen maar daar zelf geen kaas van hebben gegeten hoe?

    Beantwoorden

Deel jouw reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link