Schilderijen versturen – Inpakken en Verzenden

Als je zelf schilderijen gaat verkopen moet je ook jouw schilderijen versturen. Dat wordt weer een hele zoektocht naar materialen en diensten. Vrees niet! In dit artikel helpen wij je een handje op weg met tips en informatie.

Waarom schilderijen versturen?

Je zou je af kunnen vragen “Waarom zou ik überhaupt een schilderij versturen, ik breng het zelf naar de klant”.

Wanneer je 3 of 4 schilderijen per jaar verkoopt zou dat inderdaad een optie kunnen zijn. Je hebt dan volledige controle over het schilderij, de bezorgtijden en je komt in direct contact met jou klanten.

Waarom zou ik überhaupt mijn schilderijen versturen, ik breng het zelf naar de klant

Dat klinkt goed en dat is het wellicht ook! Maar stel dat er iemand uit Groningen of Maastricht een schilderij besteld (er van uitgaande dat je niet in één van deze steden woont), dan is dat best een belasting.

Je moet dan bijna een hele dag opofferen voor de bezorging en nog maar niet te spreken over de benzinekosten. Je kunt het natuurlijk combineren met een dagje/weekendje weg, maar al met al heeft het aardig wat voeten in de aarde.

En wat als je niet kunt bezorgen? Om welke reden dan ook (ziekte, kapotte auto, etc).

Het is dus sowieso goed om de logistiek van het verzenden op orde te hebben, dan heb je dat altijd achter de hand.

Inpakken

Een ontzettend belangrijk onderdeel van het versturen van een delicaat schilderij (of ander kunstobject) is de verpakking.

Goed verpakken is essentieel

Ik heb zelf vroeger als bijbaantje bij een pakketdienst gewerkt in het sorteercentrum. Daar worden de pakketten op een lopende band naar de sorteervakken geleid. Deze lopende band bevindt zich op een meter of 3 boven de grond en de pakketten gaan via een glijbaan naar de sorteervakken.

Ik heb daar gezien dat er een heel klein lief pakketje met “Fragile” er op liefelijk naar beneden gleed, waarna een enorme LED TV er achteraan denderde en zij gezamenlijk minder liefelijk beneden tegen de opstaande rand tot stilstand kwamen.

Goed verpakken is dus essentieel! Maar hoe doe je dat?

In het filmpje hieronder zie je hoe je jouw schilderij (wel of niet ingelijst) het beste kunt inpakken.

Schilderijen doos en inpakmaterialen

Je hebt dus verschillende inpakmaterialen nodig en die kun je natuurlijk zelf online (of offline) vinden bij verschillende winkels. Er zijn er genoeg te vinden voor bijvoorbeeld tape en bubbeltjes plastic.

Denk bij het versturen van kunst ook aan het milieu! Meer daarover en andere onderwerpen lees je in onderstaand artikel.

Waar het iets lastiger wordt is bij het vinden van een geschikte schilderijen doos, zeker wanneer je een groter schilderij wilt versturen. Er zijn een aantal opties.

Houd bij het bestellen van een doos rekening met de maximaal toegestane  formaat

Doos op maat laten maken

Lees in dit artikel meer over speciale dozen voor het versturen van schilderijen (inclusief kortingscode).

Om de best passende doos voor een specifiek schilderij te  maken, kun je ze bestellen bij een bedrijf waar je een doos op maat kunt laten maken.

Deze zijn uiteraard wel wat duurder dan dozen met standaardmaten, maar voor grotere schilderijen ontkom je er wellicht niet aan (alhoewel je natuurlijk zelf een doos kunt maken, zie verder).

Bij doosopmaat.nl kun je bijvoorbeeld een doos laten maken die aan al jouw eisen voldoet. Je hebt wel een minimale ordergrootte van 10 stuks, dus dat kan best een investering zijn.

Een standaard formaat doos

Je kunt verschillende type dozen gebruiken, zoals een gewone vouwdoos of een wikkeldoos. De meeste bedrijven verkopen echter veelal “vierkante” dozen, waar je voor een schilderij niet veel aan hebt.

Bij Vermeij verkopen ze ook grote dozen die maar 40 cm hoog zijn, bijvoorbeeld:
119.5 cm x 79.5 cm x 38 cm

Ook hier moet je een minimaal aantal afnemen, maar dat is beduidend goedkoper dan een doos laten maken. Je kunt hier overigens ook andere inpakmaterialen bestellen, zoals tape en plastic.

Eigen doos maken

Je kunt ook een eigen doos maken, dan pas het altijd perfect. Het is even wat meer werk, maar het kan best wat geld schelen. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe je het moet doen.

Via Template Maker kun je dus een goede layout maken en als startmateriaal heb je een kartonnen plaat nodig. Die kun je bijvoorbeeld bestellen bij 123kartonnendozen.nl.

De meeste bedrijven verkopen dergelijke platen per pallet, maar bij 123kartonnendozen heb je “enkel” een ondergrens van 75 euro, waarbij er wel gratis bezorgd wordt.

Zeker als je een eigen doos maakt is het verstandig om een houten frame om het schilderij heen te maken.

Bij de bouwmarkt kun je vrij goedkoop houten balkjes kopen (de dunste zijn goed genoeg). Maak hier een frame van dat om het schilderij past. Dat kost je misschien 5 euro extra per schilderij, maar de randen kunnen dan niet beschadigd raken.

Om het schilderij weer tegen schade door het houten frame te beschermen kun je hoekprofielen gebruiken.

Schilderijen versturen

De volgende stap is het verzenden. Bij grote schilderijen loop je hier tegen potentiële problemen aan!

Op deze pagina vind je een overzicht van de maximale pakketformaten van de verschillende pakketdiensten in Nederland. Vaak hanteren de bedrijven een maximale omtrek (lengte + breedte), waardoor je met grotere schilderijen in de problemen komt gezien de omtrek al snel heel fors is.

Er zijn diensten die een groter formaat aanbieden, zoals ShopsUnited. Zij bemiddelen tussen de pakketdiensten en jou en dat hoeft niet eens duur te zijn!

Bij Shops United kun je bijvoorbeeld een schilderij versturen van maximaal 180 cm x 100 cm x 50 cm (max. 31,5 kg). Dit kost je  € 7,95 (ex. BTW), prima prijs dus!

Sendcloud is een vergelijkbare dienst. Stuur deze bedrijven gewoon een mailtje voor een offerte. Neem het formaat van jouw grootste schilderij (+ doos!) ter illustratie, dan weet je wat je maximaal kwijt bent en of het überhaupt mogelijk is.

Wil je veel grotere schilderijen verzenden, dan zal je een koeriersdienst in de hand moeten nemen. De kosten hiervoor zijn logischerwijs veel hoger en je zult bij verschillende koeriers een offerte op moeten vragen voor jouw specifieke formaat. Hier vind je een overzicht van de koeriersdiensten in Nederland.

Tot slot

Er zijn verschillende bedrijven waar je verpakkingsmaterialen kunt vinden. Het is zeker nuttig om ze naast elkaar te zetten qua totaalkosten (producten + verzendkosten) om jouw beste leverancier te vinden.

Ook is het verstandig contact te leggen met de pakketdiensten (direct of via bijvoorbeeld ShopsUnited) om een idee te krijgen wat er mogelijk is en hoe deze diensten te werk gaan.

Jouw eigen schilderijen versturen is een stap dichterbij gekomen!

Heb je zelf tips of heb je vragen? Stel ze dan hieronder.

Reacties:

  1. Ik heb onlangs een aantal schilderijen verstuurd met een transportbedrijf uit Gelderland. Ze hebben het bij mij opgehaald en schadevrij bij mijn klanten bezorgd, op afspraak ook nog!
    Klasse en aanrader voor allerlei soorten kunst.

    Beantwoorden
  2. Hallo

    We hebben jouw en heel wat andere posts over het verpakken van schilderijen gelezen. Vaak komt het er op neer dat je zelf een doos moet maken omdat er eigenlijk niks geschikt te vinden is. Het volgende probleem is dat je niet weet of je doos door een vervoerfirma zal aanvaard worden.

    We zijn daarom aan de slag gegaan met jullie ideeën en hebben een doos ontwikkeld speciaal voor het versturen van schilderijen en werken in kaders. Aan de binnenkant is onze doos opgebouwd uit drie lagen mousse. Aan de buitenkant hebben we het sterkste dubbelwandige karton gebruikt met een vochtafstotende laag. De belangrijkste koerierdiensten wereldwijd hebben onze doos goedgekeurd, en met hen maken wij het een stuk makkelijker om je werk naar eender waar ter wereld te versturen, zonder de nood om een kist te bouwen en met transportfirma’s te werken. Misschien nog het belangrijkste: onze dozen zijn heel betaalbaar.

    Beantwoorden
    • Dank voor je reactie Hendrik.
      Als je een schilderij van het frame af kunt halen of je hebt een stuk zonder frame, dan kun je het prima opgerold opsturen. Zorg dat je het niet te strak oprolt, verstuur het een sterke buis en zorg ervoor dat het niet verpest kan worden door water. Als je het in een plastic rolt, zorg er dan ook voor dat je de geschilderde zijde niet raakt met het plastic. Als het warm is kan het mogelijk de verf aantasten, alhoewel dat met aquarel minder zal zijn dan bij acryl/olie.

      Beantwoorden
  3. Op het einde van deze maand moet ik een schilderij opsturen naar Duitsland.
    Het formaat van het frame is 80x 100cm.
    Hoe kan ik deze het voordeligst verzenden en met welk bedrijf?
    Het is voor mij de eerste keer dat ik buiten Nederland moet versturen. Wil je mij helpen?

    Beantwoorden
  4. Ik ben bezig met een onderzoek naar de vervoersbedrijven die zich o.a. gespecialiseerd hebben in het vervoeren en transporteren van schilderijen. Is iemand bekend met een lijst, van de in Nederland, of in Europa gevestigde ‘schilderij’ vervoersbedrijven?

    groet Jordan

    Beantwoorden
    • Beste Jordan,

      Dank voor je reactie. Zelf ben ik daar niet bekend mee. Er zijn ongetwijfeld koeriers die zich daarin specialiseren. Mocht je een dergelijke lijst vinden horen wij het graag!

      Succes!

      Beantwoorden
  5. Hallo!

    Weet iemand hoe ik grote schilderijen vochtvrij kan opslaan? Dozen lijken me hiervoor minder geschikt, maar wellicht bestaan er grote plastic hoezen/zakken die ik kan gebruiken?
    Mochten jullie iets weten, dan hoor ik het graag!

    Groeten,
    Veer

    Beantwoorden

Deel jouw reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link