Schildertechnieken voor kunstenaars

Wanneer je jouw kunstwerken wilt verbeteren, is het nuttig en leuk om verschillende schildertechnieken uit te proberen. In dit artikel gaan we in op een aantal nuttige en leuke schildertechnieken waarmee je een eigen stijl kan ontdekken of door kunt ontwikkelen en daarnaast jouw schildertechniek kan verbeteren.

Schildertechnieken

Als je beter wilt leren schilderen, is het handig om iets te begrijpen van de basis van schildertechnieken. door met deze technieken te experimenteren en verschillende stijlen uit te proberen kun je een eigen stijl ontwikkelen. Of je nu graag werkt met olieverf, acrylverf of aquarel, er zijn verschillende schildertechnieken die je voor al deze media kunt uitproberen.

door wat meer kennis van de verschillende schildertechnieken op te doen, helpt het je ook te achterhalen hoe een kunstenaar een bepaald effect heeft bereikt.

Onderschilderen

Onderschilderen is een eenvoudige techniek die een groot effect kan hebben op de algehele uitstraling van een schilderij. Je brengt hierbij een laag van 1 of meerder kleuren/texturen op het doek, wat als ondergrond voor de rest van het schilderij dient. Je kunt op deze manier veel dynamiek in een schilderij creëren, of delen laten opvallen die anders oninteressant zouden lijken, zoals een deel van de lucht of gebouwen. Je kunt ervoor kiezen om te spelen met de toon van een onderschildering om bepaalde kleuren naar voren te brengen en aandacht te vestigen op specifieke elementen zoals licht of schaduw.

Spatten

Ook spatten of spetteren is een eenvoudige schildertechniek om eens te proberen. Deze techniek draait om het omarmen van de onvoorspelbaarheid van kunst en het genieten van een mate van spontaniteit die moeilijk te bereiken is met andere meer gecontroleerde methoden en technieken. Begin met het natmaken van je kwast in water en doop deze dan in een acrylpigment en spetter de kwast rechtstreeks op het doek.

Je kunt spetteren ook gebruiken om een schilderij meer dynamiek te geven.

Droog borstelen

Bij droog borstelen gebruik je een penseel dat grotendeels droog aanvoelt maar wel verf vasthoudt. Bij deze techniek lijken penseelstreken een meer getextureerde, krasserige afwerking te hebben die moeilijk te bereiken is met een natte borstel of bij het werken met een grote hoeveelheid verf. Droog borstelen kan een effectieve manier zijn om de textuur van de natuurlijke wereld vast te leggen.

Krassen of Sgraffito

De term ‘sgraffito‘ betekent ‘krassen’ in het Italiaans en een verwijst naar een schildertechniek waarbij door een laag verf wordt gekrast om te onthullen wat eronder blijft. door een oppervlak met een andere laag te bedekken, kun je de bovenste laag er (deels) weer van afschrapen, waardoor je unieke patronen of vormen kun krijgen.

Het krassen kun je bijvoorbeeld doen met de punt van een penseel, een stuk karton, paletmes, een kam of een vork; alles mag, maar kras voorzichtig.

Gieten

Gieten is een eenvoudige schildertechniek die het beste werkt met acrylverf. In plaats van het gebruik van een penseel of pastelmes, giet je de verf direct op het doek. Vervolgens kun je het doek in verschillende hoeken kantelen om de verf te verplaatsen. Het gieten helpt de kleuren op natuurlijke wijze samen te laten samensmelten en je kunt op deze manier levendige en unieke patronen creëren.

Deppen

Met deze schilderstechniek wordt de verf op het doek gedept met een stugge borstel, een stuk papier of een spons. De verf moet vrij snel worden aangebracht met lichte druk. Deppen kan helpen om textuur en beweging in een stuk te creëren, waardoor het erg geschikt is om bijvoorbeeld boomtoppen te schilderen, doordat het een gevoel van beweging creërt. Claude Monet staat bekent om het gebruik van deze techniek.

Paletmes

Je zou kunnen denken dat een paletmes met name wordt gebruikt om verf op je palet te mengen, maar je kunt er fantastische effecten in je werk mee creëren, die niet te maken zijn met een penseel. Paletmessen zijn bijzonder nuttig om randen te vervagen door één kleur in een andere te slepen om een ruwe, getextureerde look te creëren. Je kunt ook een paletmes gebruiken om kleine uitbarstingen van kleur in een schilderij te introduceren door de punt van het mes met verf te laden en het op het oppervlak te deppen.

Tot slot

Er is een heel scala aan technieken die je kunt toepassen om jouw kunstwerk nog aantrekkelijker te maken, of om je eigen stijl mee te ontdekken. Ga het experiment aan en omarm die ontdekkingsreis!

Deel jouw reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link