Was je altijd zo lekker bezig met het maken van kunst en komt er nu geen goed idee meer omhoog? Zit jij als kunstenaar zonder inspiratie? In dit artikel geven we tips om jouw inspiratie en creativiteit weer terug te vinden.
Elke kunstenaar kent wel; dat vervelende gebrek aan inspiratie. Iets waar je voorheen veel energie uit haalde kan een frustratie worden. Dat wil je doorbreken!
Laat anderen je inspireren
door te kijken naar kunstwerken van anderen kun je een creatieve boost krijgen. Het helpt je om nieuwe ideeën te krijgen en door naar kunst te kijken die voltooid is, krijg je de energie om zelf aan de slag te gaan. Goede bronnen om je te laten inspireren zijn musea of exposities, of online op bijvoorbeeld Instagram en Pinterest .
Daarnaast maken sommige artiesten ook timelapse video’s tijdens het maken van een kunstwerk. Daardoor krijg je niet alleen een kijkje in de keuken, maar het geeft je ook inzicht in andere werkmethodes. Daarom is ook Youtube een bron van inspiratie!
Muziek
Muziek kan je brein stimuleren. Probeer daarom eens muziek aan te zetten bij het maken van een kunstwerk, dat kan het creatieve deel van jouw brein stimuleren.
Werk je altijd al met de muziek aan? Probeer het eens bij een heel andere stijl, of juist helemaal zonder. Doe het even net iets anders dan je altijd doet.
Kinderen
Kinderen tekenen zonder restrictie, waardoor de vormen zo uit hun potlood vloeien. Kindertekeningen kunnen daarom verrassende vormen hebben waar je inspiratie in kan vinden om een kunstwerk te maken.
Stijl
Probeer eens een andere stijl. Daag jezelf uit om een realistisch(er) of juist een abstract schilderij te maken. Zo open je mogelijk deuren om jouw creativiteit weer terug te vinden.
Hulpmiddelen
Je kunt ook hulpmiddelen gebruiken om een start te maken op dat lege witte doek. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een beamer. Daarmee kun je eenvoudig een start maken voor een nieuw schilderij.
Gewoon beginnen
Als je zorgt dat jouw materialen altijd beschikbaar zijn om gebruikt te worden kun je een opleving in creativiteit direct benutten, zonder eerst al jouw materialen neer te moeten zetten en het momentum voorbij te laten gaan.
Neem foto’s van interessante objecten
door foto’s te nemen van interessante objecten die je dagelijks tegenkomt, kun je een digitaal bestand
creëeren bordenvol met inspiratie.
Zorg ervoor dat je jouw foto’s ordent. Zo houd je het overzicht en kun je eenvoudig iets terugvinden.
Dagdromen
Neem een stap terug en keer even in jezelf; probeer te dagdromen. Zorg dat je rust neemt en dat niemand je kan storen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen.
Zorg wel dat je een boekje meeneeemt om ideeën op te kunnen schijven of om te kunnen tekenen. Zo verlies je geen goede ideeën.
Sporten
Het alternatief van even heel rustig aan doen in de vorm van dagdromen, is actief zijn. Ga bijvoorbeeld een stuk hardlopen.
door je flink in te spannen komen de stoffen endorfine, serotonine en dopamine vrij, waardoor je jezelf beter voelt. Wanneer je jezelf beter voelt gaat alles makkelijker en daarnaast zorgt het vrijkomen van dopamine voor een creatief brein.
Schetsen
door gewoon maar te beginnen met tekenen kun je tegen een zelf-geïnduceerd creatief moment aanlopen. Ineens teken je iets waarbij je dat gevoel weer krijgt, YES!
Neem les
Kom je er zelf niet door die barrière heen? Dan kun je een les nemen. Leer bijvoorbeeld een nieuwe techniek om jezelf zo geforceerd uit te (laten) dagen.
Tot slot
Wanneer je als kunstenaar geen inspiratie hebt kan dat flink frustrerend zijn. Er zijn echter legio aan methoden om een creatieve boost te krijgen. Probeer gewoon een paar methoden uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Succes!
Heb je zelf suggesties of vragen naar aanleiding van dit artikel? Deel ze dan hieronder.
Wat is goede kunst voor aan de muur voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel?
Hallo Claire,
Dank voor je interessante vraag!
Het antwoord op die vraag is ons niet bekend. Er wordt wel onderzoek gedaan naar het effect van (intensief) licht van een bepaalde golflengte op het herstel en het uitvoeren van bepaalde functies. Er is bijvoorbeeld een nieuwe studie (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0969996119303547) die aantoont dat blauw licht van een bepaalde golflengte een positief effect heeft. Dus wellicht blauwe kunst, of kunst met koude kleuren, maar dat is enkel gissen.